שרת התחבורה ויושבת ראש מפלגת העבודה, מרב מיכאלי, אמרה בריאיון בתכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 12 כי הרכבת הקלה שתחל בקרוב את פעילותה בגוש דן תפעל גם בסופי השבוע ובמהלך השבת. מיכאלי טוענת כי מדובר בהחלטה שנמצאת בסמכותה וכי אף ממשלה לא תוכל לבטלה.
בראיון הודיעה מיכאלי על ההחלטה ואמרה כי בעוד שנה תחל לפעול הרכבת בשבתות. היא הסבירה כי היא קיבלה את ההחלטה לאחר התייעצויות לגבי המשמעויות של הפעלת הרכבת בשבת.
בעקבות ההודעה, תקף בצלאל סמוטריץ', יו"ר מפלגת הציונות הדתית, את מיכאלי ואמר כי היא מעדיפה לומר סיסמאות ריקות מאשר לטפל ב"בקטסטרופה בתחבורה שכל אזרחי ישראל סובלים ממנה". סמוטריץ' הוסיף שבמידה ותוקם ממשלת ימין היא תדאג לבטל החלטות שפוגעות לדבריו בצביונה היהודי של המדינה והבטיח כי השבת תישמר כיום המנוחה הלאומי.
חילול שבת או חוסר שוויון?
לטענת מיכאלי ורבים אחרים שפועלים להפעלת התחבורה הציבורית בישראל גם בשבתות, האמירה שמדובר בחילול שבת ריקה מתוכן. לדבריהם, בכל שבת רבבות אדם יוצאים מבתיהם ברכבים פרטיים מכיוון שאין ביכולתם להשתמש בתחבורה ציבורית. הם מוסיפים כי גם זה חילול שבת וכי מדובר במצב בלתי שוויוני שגורם לעומס בכבישים, לתאונות רבות, לזיהום אוויר ולנזקים כלכליים.
עוד טוענים אלה שבעד הפעלת תחבורה ציבורית בשבת כי מדובר בבזבוז משאבים אדיר שכן מדובר בכלי תחבורה בהם משקיעה המדינה כספים רבים ומשאבים רבים ולבסוף הם פועלים רק חמישה ימים בשבוע.
"סבבוס" ו"נעים בסופ"ש": פתרון זמני לבעיה קבועה
השיח על תחבורה ציבורית בשבת הינו שיח מתמשך שצובר תאוצה בשנים האחרונות. כמה חודשים לפני פרוץ נגיף הקורונה, ב-2020 הודיעו עיריית תל אביב ועיריית רמת גן כי הן יפעילו בעצמן שירותי הסעה לתושבים שמעוניינים לנוע בתוך המטרופולין במהלך השבת. כיום מפעילות שתי העיריות מערך קווים מרשים וחינמי שמאפשר לתושבי הערים לנוע בחופשיות. הנסיעה בקווים נוחה ויעילה, הם מחוברים ליישומוני התחבורה ולשירות האון טיים ומעניקות לנוסעים בהם הצצה למציאות חלופית בה ניתן לנוע בשבתות, לנסוע לבקר חברים, לנסוע לים, לבלות בתל אביב ולחזור הביתה והכל בחינם, בלי פקקים, חיפוש חנייה ובלי להשתעבד למקום אחד לאורך כל השבת בשל חוסר יכולת לנוע.
לסיכום: יש תקווה לתחב"צ בשבת?
הסיכוי שמילותיה של מיכאלי יתגשמו ללא הפרעות הוא די קלוש וניתן להעריך כי המתנגדים להפעלת תחבורה ציבורית בשבת יפעילו את כל כוחותיהם כדי למנוע זאת, או לכל הפחות לעכב את ההחלטה. עם זאת, השיח הגובר והצורך של הציבור בתחבורה ציבורית ככל הנראה לא יאפשרו למצב זה להמשך לאורך זמן וסביר להניח שגם אם לא יימצא לכך פתרון ברמה הלאומית, יצוצו עוד ועוד יוזמות כיוזמה של עירית תל אביב ורמת גן.