כל עסק, בכל נקודה בזמן ובכל תחום נדרש להגיע לרווחים מסוימים על מנת להצדיק את הקמתו וכדי להמשיך להתפתח. בישראל ישנם לא מעט עסקים בתחומים שונים הנפתחים ונסגרים בתדירות גבוהה מאד בשל חוסר ניסיון ניהולי, היעדר מודל עסקי נכון ותכנית עסקית שאינה מבוססת על היכרות מעמיקה עם אופן הקמת מיזם. על ידי הכנת מודל עסקי מבעוד מועד יכולים עסקים רבים ברחבי הארץ להגיע להצלחה משמעותית המבוססת על תכנון מקצועי.
מהו המודל העסקי?
יזמים מנוסים כאילן שרעבי ודומיו כבר מבינים את חשיבות המודל העסקי ובונים אותו בכל מיזם מחדש. המודל העסקי הינו למעשה דוגמה, תבנית אב לחיקוי ולפעולה על פיה החוזה את אופן הפעילות של בית העסק ואת הדרך ליצירת רווחים והכנסות. בין אם מדובר במכירת מוצרים ובין אם מדובר במתן שירות, התפתחות החברות השונות מחייבת את בניית המודל העסקי. המודל העסקי מניח את העקרונות המנחים ואת הקווים המרכזיים ליצירת הפעילות העסקית הרצויה.
התמודדות בשוק העסקים
שוק העסקי מביא עימו לא מעט התמודדויות בהיבטים השונים. בין שמדובר בתחרות בענף או בתחום ספציפי, בין אם מדובר בעלייה במסי יבוא או מכירה, בין אם מדובר בעלויות שיווק גבוהות או התלבטויות באשר לאפיקי השיווק והניהול הרלוונטיים הרי שאלו מעמידים את העסק בפני לא מעט קשיים ומהמורות ניהוליות. על מנת להתמודד כהלכה עם השינויים והתמורות היומיומיות בסביבה העסקית חובה על כל בית עסק ומיזם לפתח מודל עסקי מפורט ומקצועי.
הצבת יעדים
המודל העסקי מתאים גם לעסקים מסורתיים וגם לעסקים חדשניים. בחוכמתו, מציב המודל העסקי את המטרות והיעדים אליהם על העסק להגיע. הצבת המטרות היא זו המקנה לעסק את יציבותו בשוק עסקי מלא תנודות ותמורות שונות יומיומיות. תודות למטרה העסקית, יכולה החברה להתמקד במטרותיה ולפרוט אותן לכדי פעולות ממשיות השומרות על התרבות העסקית. המודל העסקי הוא זה המונה את המטרות של בית העסק ומסביר את ההכנסות המלוות להשגת המטרות.
לסיכום, ראוי לומר כי המודל העסקי הוא זה המאפשר לכל ארגון וחברה בתחילת דרכם לשרוד בהצלחה ולהגיע לקיום מכובד כבר בימים הראשונים. כמו כן, לימים אלו השפעה משמעותית על המשך קיומו של העסק ולכן המודל העסקי הינו בעל חשיבות רבה.